063 vignet zutphen guicci

[hollandmaps] [wie zijn wij] [kaarten nederland] [antieke  prenten] [contact] [voorwaarden - conditions]

antieke  prenten

De collectie topografische prenten bestaat o.a. uit prenten van de uitgave “Het verheerlykt Nederland of Kabinet van Hedendaagsche Gezichten”.
Deze uitgave van Isaak Tirion te Amsterdam werd in 9 delen uitgegeven tussen 1745 en 1774. Een latere uitgave met dezelfde koperplaten is geweest in 1792.
Het betreft prenten van Hendrik Spilman (1721-1784) naar tekeningen van hem zelf en van Jan de Beijer, Cornelis Pronk, Abraham de Haen, J.C. Philips en H. de Winter.

Een belangrijke 18e eeuwse prenten uitgave is geweest “Nederlandsche en Kleefsche Oudheden” met gravures van Abr. Rademaker (1675-1735). Dit werk verscheen voor het eerst in 1725 en bevat 301 prenten met stads- en dorpsgezichten en kasteelprenten.

Abr. Rademaker heeft een groot aantal publicaties verzorgd met prenten: Hollands Arcadia, Spiegel van Amsterdams Zomervreugd, Rhijnlands fraaiste gezichten.

Later in de 18e eeuw is nog een grote prentenuitgave verschenen “Vaderlandsche Gezichten” van K.F. Bendorp naar tekeningen van Jan Bulthuis en J.G. Visscher.
Ook uit deze prentenboeken kunnen wij een groot aantal stedenprenten tonen.
Het zijn alle originele kopergravures.

Voor antieke stedenprenten en dorpsgezichten klik hier